Patiënt en huisarts beslissen samen over vervolgzorg

Hoe bied je als huisarts de juiste vervolgzorg aan pati├źnten? In de ideale situatie vergelijk je alle opties en laat je de pati├źnt meebeslissen. Dat kost tijd die er niet altijd is. In Limburg krijgen pati├źnten nu een persoonlijke en goed onderbouwde verwijzing dankzij de Tipp Zorgnavigator.

Verwijsadvies op maat

Arts en patiënten werken met de Tipp Zorgnavigator
© Gepast Verwijzen

Deze digitale verwijshulp bevat een volledig overzicht van zorgaanbieders met landelijke dekking. De Tipp Zorgnavigator werkt met het algoritme ZorgRank, dat meerdere opties toont voor relevante vervolgzorg op basis van:

  • de voorkeur van de pati├źnt
  • de reden van verwijzing
  • informatie over wachttijden┬á
  • de kwaliteit van zorgaanbieders

De pati├źnt kan vervolgens zelf of samen met de huisarts een keuze maken. Pati├źnten houden zo de regie over hun zorgproces en komen niet voor financi├źle verrassingen te staan.┬á

Vaste verwijspatronen doorbreken

In de regio Maastricht en Heuvelland werken huisartsen die aangesloten zijn bij eerstelijnsorganisatie ZIO en medewerkers van verwijsbureau TIPP sinds oktober 2019 met het algoritme ZorgRank in de Tipp Zorgnavigator.┬áZij geven aan dat de verwijshulp hun vaste denk- en verwijspatroon doorbreekt en dat ze pati├źnten vollediger kunnen informeren.

Gezamenlijke ontwikkeling

ZorgRank en de Tipp Zorgnavigator zijn diensten van Gepast Verwijzen, dat is geïnitieerd door ZIO, TIPP en Mediquest. Het is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Het gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen Beslissen van Zorginstituut Nederland. Gepast Verwijzen is voortgekomen uit een samenwerking met Mediquest, Zorgbelang Limburg en de Patientenfederatie Nederland. 

Zinnige zorg

Met┬áZorgRank kunnen huisarts en pati├źnt een goede afweging maken over het type zorg dat nodig is. Naast tweedelijnszorg zijn er misschien andere goede opties. Door de vervolgzorg zorgvuldig af te wegen draagt ZorgRank bij aan de transitie naar zinnige en zuinige zorg.

Meer informatie

Kijk op Gepastverwijzen.nl

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Limburg

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina