Orthopeed bij huisarts is een succes

Gewoon bij de huisarts je knie of heup laten onderzoeken door de orthopeed van het ziekenhuis. Dat kan in huisartsenpraktijk Pallion in Hulst en Huisartsen Zuid in Terneuzen. Het is een succes: de zorg is dichterbij, efficiƫnter en goedkoper.

Win-winsituatie

De patiĆ«nt hoeft dus niet meer naar het ziekenhuis voor de orthopeed. Bij de huisarts is de orthopeed makkelijker bereikbaar voor patiĆ«nten. Dat maakt de zorg toegankelijker. Want de huisarts is voor veel mensen niet alleen dichterbij dan het ziekenhuis, maar heeft ook een veel kortere wachttijd. De wachtlijst voor de orthopeed in het ziekenhuis is namelijk zoā€™n vier weken, terwijl patiĆ«nten bij de huisarts binnen twee weken terecht kunnen. Een win-winsituatie dus.

Gesprek bij de huisarts tussen 3 personen
© Omroep Zeeland

Korte lijntjes

Deze nieuwe manier van werken is bedacht door orthopeden van ziekenhuis Zorgsaam, samen met twee huisartsen. Zij brengen dit nu anderhalf jaar in de praktijk. Elke twee weken zijn zij ā€˜s avonds aanwezig in de huisartsenpraktijk om alle nieuwe patiĆ«nten te zien. Dat zorgt voor korte lijntjes. De huisarts en orthopeed stellen elkaar makkelijker vragen.

Veel patiƫnten blijven bij huisarts

De resultaten zijn tot nu toe positief. Zo blijkt dat de meeste patiƫnten helemaal geen ziekenhuisbehandeling nodig hebben. Meer dan 80% kan gewoon bij de huisarts blijven. Alleen voor een ingewikkeld onderzoek met dure apparatuur of een operatie moeten patiƫnten naar het ziekenhuis.

Minder kosten voor beide partijen

Lichamelijk onderzoek, advies, controles en injecties: dat kan allemaal gewoon in de huisartsenpraktijk. Dat scheelt een paar honderd euro per patiƫnt per consult. Patiƫnten besparen hierdoor ook veel geld. Een bezoek aan het ziekenhuis gaat namelijk van het eigen risico af een bezoek aan de huisarts niet.

Uitbreiding naar Zeeland

Zorgverzekeraar CZ financiert de samenwerking tussen de orthopeden van Zorgsaam en de huisartsen in Hulst en Terneuzen. Die ziet natuurlijk voordelen in het besparen op zorgkosten. Omdat het zoā€™n succes is, breidt het project zich in het voorjaar uit naar West-Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland.

Gegevens

Waar: Hulst en Terneuzen

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina