Optometristen behandelen niet-spoedeisende oogklachten

Er komen steeds meer mensen met oogaandoeningen bij de huisarts, die vervolgens doorverwezen worden naar een oogarts. In de regio Arnhem wilden ze de druk op oogartsen verlichten en wachtlijsten korter maken. Huisartsen en het ziekenhuis Rijnstate werken nu samen met optometristen, die niet-spoedeisende oogzorg bieden.

Optometrist onderzoekt een patiënt
© VWS / Jeronimus van Pelt

Optometrist behandelt 80% van lichte klachten zelf

Er zijn nu negen hbo-opgeleide optometristen aangesloten. Huisartsen verwijzen bij niet-spoedeisende oogklachten eerst door naar een optometrist. Bij 80% van die verwijzingen gaat het om klachten die door hen prima behandeld kunnen worden. Slechts 20% van de patiƫnten krijgt alsnog een doorverwijzing naar de oogarts.

Veel voordelen voor de patiƫnt

De patiƫnt zelf heeft ook baat bij deze samenwerking. De patiƫnt kan sneller terecht, dichter bij huis en ontvangt in de meeste gevallen een diagnose. Als de klacht te behandelen is door de optometrist, scheelt het de patiƫnt bovendien kosten van hun eigen risico. De mensen die wel complexe oogproblemen hebben, kunnen nu sneller bij een oogarts terecht.

Samenwerking loont

In Twente heeft zorgverzekeraar Menzis in 2018 onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen huisartsen, optometristen en oogartsen. Daaruit bleek dat 80% van bijna 2000 patiƫnten buiten het ziekenhuis geholpen kon worden. Huisartsen en oogartsen uit andere regio's, zoals Zoetermeer en Rotterdam, werken inmiddels ook samen met optometristen.

Meer informatie

Lees meer op de website Onzehuisartsen.nl.

Waar: Arnhem

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina