Meer tijd voor patiënten met vaste vergoeding per patiënt

Meer tijd om patiënten te horen. Met die doelstelling startte huisarts Hans Peter Jung samen met VGZ een pilot. Het resultaat: meer tijd en aandacht voor de patiënt, minder doorverwijzingen en een hogere patiënttevredenheid.

Patiënten zitten te wachten op hun afspraak in de huisartsenpraktijk
© VWS / Richard van Elferen

Van kwantiteit naar kwaliteit

Tijdens de pilot is gebleken dat een andere manier van financieren een oplossing biedt. Namelijk door een vast bedrag per patiënt te rekenen, in plaats van de gebruikelijke manier: per consult. Bij financiering per consult  worden huisartsen gestimuleerd om zoveel mogelijk patiënten te zien op een dag. Gevolg: onvoldoende ruimte om onderliggende problemen van patiënten helder te krijgen. 

Daarnaast is tijdens de pilot ook de praktijkgrootte teruggebracht van 2300 naar 1810 patiënten per fulltime huisarts. Om toch alle patiënten te kunnen blijven bedienen, stelde de praktijk een waarnemend arts aan. Dit bleek succesvol.

Minder doorverwijzingen en hogere patiënttevredenheid

Doordat er meer tijd is per patiënt, ontstaat er ruimte voor de positieve gezondheidsbenadering. In deze benadering draait het om de mens als geheel, niet alleen om de klacht waarvoor de patiënt komt.  Zo worden patiënten minder vaak doorverwezen naar het ziekenhuis en is hun tevredenheid toegenomen. Een win-win.

Uitbreiding pilot

VGZ heeft de pilot waaraan Hans Peter deelnam, uitgebreid naar drie andere huisartspraktijken in de Noordelijke Maasvallei en naar de regio Noord-Holland-Noord.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Afferden

Betrokken organisaties:

Meer informatie

Deel deze pagina