Kinderen snel en gericht helpen met een poh-jeugd

Sinds 2018 hebben meerdere huisartsenpraktijken een poh-jeugd in Nijmegen. Deze praktijkondersteuners zorgen dat het kind goed wordt begeleid en niet onnodig wordt doorverwezen naar de (tweedelijns) jeugdhulp en GGZ.

Meisje houdt teddybeer vast met poh-jeugd op achtergrond
© VWS

Zwaardere zorg voorkomen

De poh-jeugd heeft de tijd en expertise die ontbrak in de huisartsenpraktijk. Hierdoor kunnen kinderen en hun gezin in de praktijk geholpen worden, zonder zwaardere zorg van de 2e lijn. Minder dan een derde van de kinderen wordt nog doorverwezen. En wanneer dat wel gebeurt, draagt de poh-jeugd veel gerichter en duidelijk over. Zo krijgen kinderen direct de juiste hulp.

Tijd voor waardevolle samenwerkingen

Naast de begeleiding van het kind heeft de poh-jeugd ook tijd voor samenwerkingen. Andere partijen worden betrokken om de beste hulp te kunnen bieden. De poh-jeugd kan bijvoorbeeld op school praten over het kind of sluit aan bij een jeugdoverleg in de wijk. Deze samenwerking is waardevol, daarom werkt een poh-jeugd soms wel 40% van de tijd aan dit soort samenwerkingen.

Digitale uitdaging

Een goede digitale communicatie tussen zorgaanbieders en hulpverleners is belangrijk om een kind snel de juiste hulp te bieden. Deze praktische zaken zijn soms nog lastig, maar Coöperatie Integrale Huisartsenzorg Nijmegen (CIHN) ziet dit als een positieve uitdaging. Het doel is om zo goed en efficiënt mogelijk om te gaan met informatie over de patiënt.

Alle partijen aangehaakt

Niet alleen het sociaal domein en huisartsen zijn betrokken bij de poh-jeugd. Ook de gemeente ondersteunt het initiatief, zodat de poh-jeugd goed aangesloten is op het aanbod aan voorzieningen en onderwijs. Wel is de invloed van de gemeente afgebakend, zodat de huisarts en poh-jeugd autonoom blijven.

Meer informatie

Kijk op CIHN.nl

Waar: Nijmegen

Betrokkenen:

Deel deze pagina