Kinderartsspreekuur in de huisartsenpraktijk

In de gemeente Pekela houdt de kinderarts een spreekuur in de huisartsenpraktijk. Kinderen hoeven hierdoor minder vaak naar de polikliniek in het ziekenhuis en huisartsen blijven betrokken bij de patiënt.

Kind en ouder aan tafel met arts

Geen onnodige doorverwijzingen meer

Uit onderzoek van het eerstelijnscentrum in Pekela blijkt dat huisartsen vaak doorverwijzen naar de kinderarts, omdat zij soms net te weinig kennis hebben om de klacht zelf af te handelen. Ook verwijzen ze vaak door om de ouders gerust te stellen. Daarom zocht het centrum contact met de kinderarts van het Ommelander Ziekenhuis en betrok zorgverzekeraar Menzis bij de plannen. 

Er is vóór de start - op advies van Menzis - contact geweest met initiatiefnemers van meekijkconsulten in Appingedam, om ervaringen uit te wisselen.

Gezamenlijk advies huisarts en kinderarts

Huisartsen verwijzen kinderen nu niet meer automatisch naar het ziekenhuis. In plaats daarvan kunnen ze naar het kinderartsspreekuur in de huisartsenpraktijk. Daar treffen zij de huisarts en kinderarts samen. Na dit meekijkconsult zijn er drie mogelijkheden:

Klachten worden beter beoordeeld

Het is voor de huisarts leren door te doen. Huisartsen kunnen dankzij deze gezamenlijke consulten steeds beter zelf de klacht van de patiënt beoordelen. Voor huisartsen werkt dit heel fijn. Het is een extra gesprek in de agenda, maar het wordt niet als een last ervaren. Juist als verrijking in hun werk.

Lagere kosten

Voor de zorgverzekeraar levert deze nieuwe manier van werken een belangrijke besparing op. Een medisch specialist die vanuit een huisartsenpraktijk werkt, is een stuk goedkoper dan vanuit een ziekenhuis. Dit komt bijvoorbeeld door de dure apparatuur in het ziekenhuis, die de kinderarts vaak niet eens nodig heeft. Daardoor is het consult gemakkelijk te verplaatsen. Bovendien valt dit consult niet onder het eigen risico en dat is fijn voor de patiënt.

Tip: Start op de werkvloer

Geïnteresseerd? Zorg dan dat de plaatselijke huisartsen op één lijn zitten over de aanpak. Ook is het handig als de consulten op één locatie plaatsvinden. Dit houdt het efficiënt en overzichtelijk. Als dat is gelukt, kun je kijken met welke medische specialist je wilt samenwerken. Neem dan direct contact op met de arts, in plaats van met bestuurders van het ziekenhuis. Dan doe je het samen en heb je een veel grotere kans van slagen dan bij een top-downaanpak.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Pekela

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina