Huisartsenpost kan rechtstreeks röntgenfoto aanvragen

De huisartsenpost vraagt bij blessures vaak röntgenfoto’s aan, om botbreuken uit te sluiten. De traditionele werkwijze is dat huisartsen dan doorverwijzen naar de spoedeisende hulp (SEH). Daar worden de patiënten nogmaals gezien door een specialist, die ze vervolgens doorstuurt naar Radiologie voor een foto. In Almelo kan de huisartsenpost nu rechtstreeks bij de afdeling Radiologie een röntgenfoto aanvragen.

Huisartsenpost Almelo
© Richard van Elferen

Samenwerking radiologie en huisarts

In de nieuwe procedure beoordeelt de radioloog de foto’s en geeft zijn bevindingen door aan de huisarts. Alleen als de patiënt iets heeft gebroken, verwijst de huisarts door naar de SEH. Als een patiënt niets gebroken heeft, komt die terug naar de huisartsenpost. De doktersassistente geeft advies over bijvoorbeeld pijnstilling en geeft eventueel krukken mee.

Wachttijd gehalveerd en minder kosten

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat de wachttijd voor patiënten is gehalveerd. De huisarts kan zijn poortwachterfunctie hierdoor beter vervullen en verwijst minder naar de tweede lijn. Ook is er een afname van (niet noodzakelijke) poliklinische follow-up. Hiermee worden zorgkosten bespaard. Het scheelt de patiënt ook kosten van zijn eigen risico. Patiënten zijn heel tevreden met deze nieuwe werkwijze.

Goed voorbeeld doet goed volgen

De verpleegkundig specialisten en physician assistants op de huisartsenpost kunnen nu ook röntgenfoto’s aanvragen. Huisartsen van de huisartsenpost kunnen een echo duplex aanvragen om trombose uit te sluiten. Ook mogen ze gebruik maken van het laboratorium.

Meer informatie

Waar: Almelo

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina