Huisarts spoort huidafwijkingen beter op door bijscholing

Het aantal huidkankerpatienten neemt al jaren toe. Dit legt steeds meer druk op ziekenhuizen en dermatologen. Om die druk te verlichten en de kwaliteit van verwijzingen te verbeteren, hebben huisartsen in Nijmegen bijscholing gevolgd in verdachte huidafwijkingen en de afstemming met dermatologen verbeterd.

Arts voert huidonderzoek uit
© LHV Nijmegen

Derma-oncologische zorg verbeteren

In het driejarig project ā€˜Verdachte Huidafwijkingenā€™ hebben 83 huisartsen verschillende interventies uitgevoerd om hun deskundigheid te bevorderen. Ze volgden bijscholing, maakten nieuwe afspraken met dermatologen en ontwikkelden hulpmiddelen voor in de praktijk. Dit project ontstond vanuit de wens van huisartsen om derma-oncologische zorg te verbeteren en de behoefte van dermatologen om onnodige verwijzingen terug te dringen.

Minder onnodige verwijzingen

Dankzij de extra scholing zijn de huisartsen meer huiddiagnostiek, zoals biopten, zelf gaan doen. Ook kunnen ze huidafwijkingen met een laag risico vaker zelf behandelen. Uit een evaluatie van het project blijkt verder dat het aantal onnodige verwijzingen daalde en het aantal terechte verwijzingen licht toenam. Door de aanvullende kennis bij de huisarts verbeterde bovendien de kwaliteit van verwijsbrieven aan de dermatoloog. De patiĆ«nt krijgt hiermee betere diagnoses en kan vaker direct door de huisarts behandeld worden.Ā 

Aanbevelingen

Dermatologen die meededen aan het project hadden een aantal aanbevelingen om de diagnostiek en behandeling door huisartsen nog verder te verbeteren. Een paar van die adviezen:

Meer informatie

Kijk op Nijmegen.lhv.nl

JZOJP doen we samen
Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Over dit initiatief

Waar: Nijmegen

Betrokken organisaties: