Dialyse dichtbij huis

Dialysebehandelingen zijn vaak ingrijpend en tijdrovend. Veel dialysepatiënten dialyseren daarom het liefst zo dicht mogelijk bij huis. In Brummen kan dat dankzij de dialysehub in het lokale gezondheidscentrum. 

Een patiënt krijgt dialyse in het gezondheidscentrum Brummen
© Gelre Ziekenhuizen

Reistijd gehalveerd

In de dialysehub kunnen twee patiënten tegelijkertijd dialyseren, onder begeleiding van een dialyseverpleegkundige. Dialysepatiënten dialyseren meestal drie keer per week en de dialyse duurt per keer vier uur. Patiënten zijn enthousiast over de mogelijkheid om dichtbij huis te dialyseren. Ze hoeven nu niet meer naar het verder weg gelegen ziekenhuis, en blijven toch onder behandeling van hun eigen nefroloog. Met de nieuwe dialysehub besparen patiënten tot wel 50% van de reistijd. 

Personeel en budget effectiever inzetten

Om effectiever om te gaan met schaars personeel en budget kwam huisarts Marcel Kerkhoven met het idee om een dialysehub buiten het ziekenhuis op te zetten. Dialysehubs bestaan sinds 2015 en zijn een initiatief van specialist in (thuis)dialyse Dianet. Met Dianet en het Dialyse Centrum Apeldoorn van Gelre ziekenhuizen wist de Brummense huisarts de dialysehub in twee jaar tijd te realiseren.

Redeneren vanuit de patiënt 

Het succes van deze samenwerking zit in een aantal factoren. Er was onderling vertrouwen en een grote bereidheid om samen problemen op te lossen en vanuit de patiënt te redeneren. Ook hielp het dat er gekozen werd voor een onafhankelijke locatie voor de dialysehub. Daardoor hadden de samenwerkende partijen niet te maken met verschillende soorten management met botsende belangen.

Meer informatie

Kijk op Gcdetoren.nl

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Over dit initiatief

Waar: Brummen

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina