Dagbehandeling als uitgangspunt in de Kinderkliniek

De Kinderkliniek is ontstaan door een snelle groei van Almere en een sterke toename van het geboortecijfer. De kliniek biedt totaalzorg voor kinderen en jongeren onder één dak. Hierdoor kunnen onderzoeken en contactmomenten op één dag gepland worden.

Dagbehandeling als uitgangspunt

In de Kinderkliniek kunnen kinderen onder andere terecht voor een geplande of ongeplande dagbehandeling. Met de voorwaarde dat het kind zo vroeg mogelijk op de dag aanwezig is. Zo is er voldoende tijd voor de behandeling en, als het verantwoord is, kan het kind einde dag ontslagen worden of thuis overnachten en de volgende dag weer terugkomen.

Moeder en kind spelen met ballon
© VWS / Bert de Jong

Kort en aangenaam verblijf

De kinderkliniek maakt het verblijf in de kliniek zo kort en aangenaam mogelijk voor het kind. Eerlijkheid speelt een grote rol om kinderen een veilig en vertrouwd gevoel te geven, ook wanneer de boodschap moeilijk is. 

Daarnaast hoeft het kind zich niet aan te passen aan de kliniek, maar past de medewerker zich aan het kind aan. Alle medewerkers zijn hierop geselecteerd en getraind, zodat elk kind een zo prettig mogelijk verblijf heeft. 

Hoge patiënt- en medewerkerstevredenheid

De Kinderkliniek wil de belasting voor het kind en het gezin zo laag mogelijk houden. Deze visie heeft effect, want de KinderKliniek krijgt van patiënten en gezinnen een 8,6 als gemiddeld patiënttevredenheid cijfer. 

Door de intensieve dagbehandeling worden opnames in het ziekenhuis voorkomen. Het aantal opnames in het Flevoziekenhuis is daardoor fors gedaald sinds de Kinderkliniek actief is.

Meer informatie

Lees alle best practices op de website van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

Deel deze pagina