Betere zorg hiv-patiënten met HappiApp

Om de toename van het aantal hiv-patiĆ«nten aan te kunnen is het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in gesprek gegaan met patiĆ«nten. SamenĀ hebben ze vastgesteld welke gezondheidsdoelen voor hen het belangrijkst zijn. Deze doelen zijn vervolgens vastgelegd in uitkomst-indicatoren die aangeven op welk moment OLVG waarde kan toevoegen voor de patiĆ«nt.

Aandacht voor meer dan hiv

Met de uitkomst-indicatoren krijgen patiĆ«nten een 360Ā°-behandeling, waarbij niet alleen op hiv wordt gefocust. In plaats daarvan staat de gehele gezondheid centraal.Ā Eens per jaar vult de patiĆ«nt bijvoorbeeld een vragenlijst in over de kwaliteit van leven. Hierin komen onderwerpen als slaap, pijn, angst en somberheid aan bod. PatiĆ«nten vullen deze vragenlijst thuis in, waardoor ze de vragen veilig en in rust kunnen beantwoorden. Op die manier komt de arts depressies of andere problemen eerder op het spoor.

Arts bekijkt app op telefoon
© VWS

Digitaal Dashboard

OLVG houdt de uitkomst-indicatoren bij in een digitaal dashboard. Zo kunnen de arts en patiĆ«nt gemakkelijk zien hoe de patiĆ«nt ervoor staat.Ā Ook buiten de spreekkamer hebben patiĆ«nten inzicht in hun uitkomst-indicatoren met de HappiApp. Transparantie is zo de eerste interventie. Doordat mensen zien wat hun gezondheidsrisicoā€™s zijn en hoe ze deze kunnen verminderen, worden zij gemotiveerd hun leefstijl aan te passen. Hierdoor is bijvoorbeeld het percentage rokers en daarmee het risico op hart- en vaatziekten gedaald.

360Ā°-aanpak dankzij een meerjarig bundelcontract

Om de 360Ā°-behandeling te laten slagen, heeft OLVG een meerjarig contract afgesloten met Zilveren Kruis. Hierdoor kan het ziekenhuis drie jaar lang investeren in betere zorg voor hiv-patiĆ«nten. Daarbij is sprake van een bundelcontract, waarmee OLVG vanuit Ć©Ć©n bundel alle gezondheidsdoelen kan financieren.

Tips voor collegaā€™s

Guido, internist bijĀ  OLVG, geeft vier tips aan collegaā€™s die op eenzelfde manier de zorg willen verbeteren:

  1. Het is ontzettend belangrijk dat je het samen met de patiƫnt doet. Niet alleen de patiƫnt centraal stellen, maar de patiƫnt aan het roer houden. Dat kan met behulp van patiƫntenverenigingen en focusgroepen.
  2. Beperk de administratieve last voor de arts. Zorg dat je een datamanager en IT-ondersteuning hebt die de patiƫntendata inzichtelijk maken.
  3. Onderstreep het belang van teamwork. Zorg dat je iedereen meekrijgt en dat iedereen een stukje verantwoordelijkheid heeft.
  4. Maak gebruik van slimme zorg en E-health.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Amsterdam

Betrokken organisaties:Ā 

Meer informatie

Bekijk de website van Happi App

Deel deze pagina