Betere patiëntenoverdracht door nieuwe procedure

De Transfer Intervention Procedure is een gestructureerde en gestandaardiseerde overdracht tussen de arts, apotheker of verpleegkundige in het ziekenhuis aan zorgverleners uit de eerstelijns gezondheidszorg. De Transfer Intervention ProcedureĀ waarborgt de continuĆÆteit van de zorg en voorkomt dat patiĆ«nten complicaties krijgen, waardoor ze opnieuw in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Een vrouw en een man praten met elkaar in een ziekenhuis
© VWS / Bert de Jong

Onderzoek

Promovenda Rosanne van Seben (AMC) onderzocht de patiƫntenoverdracht in acht ziekenhuizen naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg. Samen met collega-onderzoekers Kim Verhaegh, prof. Bianca Buurman en prof. Suzanne Geerlings ontwikkelde zij de Transfer Intervention Procedure.

Praktische acties

De Transfer Intervention Procedure bevat veel praktische acties voorĀ verpleegkundigen en artsen tijdens de opname en op de dag van ontslag. Bijvoorbeeld het standaardiseren van de ontslagprocedure en de inhoud van de overdracht, en het inplannen van het ontslag al tijdens de opname.

Het advies is dat artsen en verpleegkundigen minstens 48 uur voor het ontslag beginnen met het opstellen van de ontslagbrief, en deze binnen 24 uur na ontslag verzenden. Daarin moet ook expliciet zijn vermeld met welke medicatie de patiƫnt moet stoppen en beginnen.

Patiƫnt betrekken bij het ontslag

Het is belangrijk om de patiƫnt meer te betrekken bij zijn ontslag, bijvoorbeeld door een ontslaggesprek te voeren en een brief mee te geven waarin staat wat er in het ziekenhuis is gebeurd en wat de patiƫnt thuis moet doen. Voor kwetsbare patiƫnten is extra intensieve begeleiding nodig. Artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een wijkverpleegkundige de zorg coƶrdineert en de patiƫnt al volgt vanaf ziekenhuisopname.

Meer informatie

Waar: Amsterdam

Betrokken organisatie: AMC


Deel deze pagina