Ambulancedienst neemt deel visites over

Ambulancedienst neemt deel visites over

Op de huisartsenpost in Enschede verzorgen acht verpleegkundig specialisten van de Ambulancedienst een deel van de visites. Met de huisartsen maakten ze een lijst van 24 klachten die zij voor hun rekening kunnen nemen.

Ambulance

Protocol vormt basis

De verpleegkundig specialisten waren al in de weekenden gedetacheerd op de huisartsenpost, om sportletsels en wonden te verzorgen. Nu doen zij meer dan dat. De basis van de visites is een protocol voor behandeling, opgesteld aan de hand van richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De triagist besluit wie er naar de patiënt gaat: huisarts of verpleegkundig specialist van de Ambulancedienst.

Evaluatie

Uit onderzoek, waarin 350 visites werden geanalyseerd, blijkt dat de zorg goed is. Ook het protocol voldoet aan de NHG-richtlijnen. 

De visites zijn wél duurder dan die van de huisartsen. De behandelingen duurden wat langer, omdat de ervaring ontbrak. Dat zal waarschijnlijk wel verbeteren als er meer ervaring is. Ook het rijden met ambulances is duurder dan met een gewone auto. 

Binnenkort wordt het onderzoek geëvalueerd binnen Ambulance Oost en Huisartsenpost Enschede.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Enschede

Betrokken organisaties: 

  • Huisartsenpost Enschede
  • Ambulance Oost