Allerzorg: Ziekenhuis op wielen

Oudere patiënten die specialistische zorg nodig hebben, hebben het vaak niet makkelijk. Naar de huisarts of naar het ziekenhuis gaan is dan extra belastend. Het project ‘Ziekenhuis op wielen’ van Allerzorg brengt de verpleegkundig specialist naar de oudere patiënt toe. 

Zorg op locatie

Een oudere patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis als verpleegkundige zorg ook thuis kan. Een specialist ouderengeneeskunde zag dit als een ideale oplossing voor haar doelgroep en liet de verpleegkundig specialist van Allerzorg op haar locatie langskomen. ‘‘In het verpleeghuis zitten genoeg patiënten, maar deze groep is lastig te verplaatsen. Dat was eigenlijk de geboorte van het ziekenhuis op wielen.’’ Patiënten worden bezocht, gediagnosticeerd en behandeld op locatie.

Zeker voor oudere immobiele patiënten is dit waardevol. ‘‘Sommige patiënten raken helemaal van slag van een ziekenhuisbezoek.” Dan moet er familie of een mantelzorger beschikbaar zijn, er moet soms (duur) vervoer worden geregeld en het dagritme van de patiënt wordt verstoord. "Nu neem ik ze gewoon even mee uit de koffiekamer. Zo voelt het niet als een afspraak in het ziekenhuis.’’

Verzorgende helpt oudere man
© Allerzorg / Allerzorg

Ontdekkingstocht

Hoe vervoer je hulpmiddelen op temperatuur in een gewone auto? "De kwaliteitseisen voor ziekenhuiszorg zijn niet een-op-een passend voor ons initiatief. Dat maakt het soms een ontdekkingstocht. Het is opgelost door richtlijnen voor dokterstassen en ambulances te volgen."

Hetzelfde geldt voor werkprocessen. ‘‘We hebben ook gemerkt dat we deze in kaart moeten brengen om de risico’s te beheersen. Hoe het gaat met verwijzingen, wat is de beste route en aan wie leg je verantwoording af? Dat is heel praktisch, daar hebben we al heel wat stappen gezet, maar we moeten ook nog veel ontdekken.’’

Op financieel vlak vormen vooral de traditionele zorglijnen een uitdaging. ‘‘Eigenlijk zit ik in de eerste lijn met de financiering uit de tweede lijn. Daarom kom je bij de zorgverzekeraars lastig aan tafel en hebben we geen contracten met hen. De patiënt ontvangt zelf de factuur, die vervolgens gedeeltelijk wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het gedeelte dat niet wordt vergoed, komt ten laste van onze organisatie. Voor de patiënt is dit lastig te begrijpen en voor ons is het veel werk. Ook hier is nog werk aan de winkel.’’

Netwerk

Het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar de thuisomgeving is nieuw. “Doelen verwezenlijkten we soms op een heel andere manier dan gedacht.” Wat veel heeft bijgedragen aan het succes is netwerken. “Weten waar je medestanders zijn en waar je eventueel hulp, advies of informatie kan vinden.”  Uiteindelijk zorgt Ziekenhuis op wielen ervoor dat de zorg persoonlijker, efficiënter en goedkoper wordt. De belasting voor de patiënt, familie en mantelzorgers is aanzienlijk verkleind.

Meer informatie

Kijk op Allerzorg.nl

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Over dit initiatief

Waar: Woerden

Betrokken organisatie: Allerzorg

Deel deze pagina