Duurzame aanpak voor overgewicht bij kinderen

Overgewicht heeft grote gevolgen voor de fysieke en psychische gezondheid van kinderen. Veel interventies zijn vooral succesvol op de korte termijn. Het programma Cool2BFit bereikt langetermijnverbeteringen door voeding, beweging en gedrag tegelijk aan te pakken.

Kinderen spelen buiten een balspel
© Rob Poelenjee

Kinderen en ouders werken samen

In het tweejarige programma volgen kinderen tussen 4 en 13 jaar een afwisselend  sportprogramma. Ook krijgen zij en hun ouders voorlichting en zijn er individuele gesprekken met een kinderfysiotherapeut, diëtist en psycholoog. Kinderen en hun ouders werken samen aan een gezondere leefstijl. Door de relatief lange duur van het programma bouwen de kinderen voldoende conditie op om de overstap te kunnen maken naar een reguliere sportvereniging.

Gezonder gewicht en betere conditie

Om Cool2BFit te ontwikkelen hebben de GGD in Twente en eerstelijnsorganisatie Roset de sterke elementen uit vijf bestaande leefstijlinterventies samengevoegd. Onderzoek van de Universiteit Twente en Wageningen University & Research laat zien dat kinderen na deelname langdurig een gezonder gewicht, verbeterde conditie en groter gevoel van eigenwaarde behouden. 

Eenvoudig starten met Cool2BFit

Er zijn inmiddels ruim 50 Cool2BFit-teams actief in Nederland. Door de gestandaardiseerde opzet van de interventie kunnen nieuwe multidisciplinaire teams eenvoudig starten. Daarin moeten minimaal een kinderfysiotherapeut, diëtist, psycholoog en sportinstructeur plaatsnemen. 

Tip: werk met een gezinscoach

De initiatiefnemers van Cool2BFit hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat er in de gezinnen van kinderen met overgewicht vaak meer problemen spelen. Een gezinscoach kan bij deze gezinnen uitkomst bieden: iemand die ondersteunt bij het koken en boodschappen doen, maar ook opvoedadvies kan geven. Een werkgroep binnen Cool2BFit onderzoekt nu hoe de gezinscoach een vast onderdeel binnen het programma kan worden.

Meer informatie?

Kijk op Cool2BFit.nl

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: alle provincies

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina