Serious Game JZOJP: rollenspel om regionale samenwerking te bevorderen

Een toekomstbestendige zorg vraagt om een sterke samenwerking in de regio. Zo’n nieuwe of bestaande samenwerking kent de nodige hobbels en uitdagingen. Met de Serious Game JZOJP ervaar je samen met samenwerkingspartners of teamleden welke uitdagingen er kunnen zijn en hoe je deze gezamenlijk kan overbruggen.

 De Serious Game laat partijen op basis van een herkenbare samenwerkingssituatie ervaren wat er gebeurt in de samenwerking in de regio. Deelnemers gaan vanuit een ander perspectief met elkaar in gesprek, door in de huid van een ander te kruipen. Zo leer je bijvoorbeeld elkaars drijfveren en belangen kennen en ontdek je patronen die je samenwerking niet of juist wel ten goede komen. De game is bedoeld om het wederzijds begrip te vergroten en zo de samenwerking te versterken.

De spelregels

Animatie van verschillende personen aan tafel
© Actiz

 Je kan het spel spelen met samenwerkingspartners of je eigen (management)team. Het spel wordt gespeeld met zes tot tien deelnemers. Samen vorm je een werkgroep JZOJP in een fictieve regio. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld, zoals manager van een VVT-instelling of bestuurder van een ziekenhuis. Bij voorkeur verschilt de fictieve rol van de rol die de persoon in het dagelijks leven heeft.  Door een andere rol aan te nemen, wordt de speler namelijk gedwongen om vanuit een ander perspectief het gesprek aan te gaan. Het spel bestaat uit een aantal rondes, waarbij de groep iedere ronde een nieuwe opdracht krijgt. 

Van kennen naar samenwerken

De Serious Game is zowel inzetbaar in regio’s waar de samenwerking rondom JZOJP nog moet opstarten, als bij regio’s die al enige tijd aan het samenwerken zijn. Het kan gespeeld worden binnen de eigen organisatie, maar ook met verschillende partijen uit de regio. Vaak kennen de regiopartners elkaar wel van naam of gezicht, de kunst zit hem erin om de volgende stap te zetten. Hoe kom je van 'kennen' naar 'samenwerken'? Wie neemt het initiatief, hoe spreek je elkaar aan? De serious game kan hierbij helpen.

Betrokken partijen

De Serious Game JZOJP wordt aangeboden door de betrokken partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging (ActiZ, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), V&VN, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en Zorgthuisnl) en de Nederlandse Zorgautoriteit, InEen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Deel deze pagina