Artikelen

Vier keer de juiste zorg op de juiste plek dankzij e-health

Met e-health hebben mensen meer mogelijkheden om regie te nemen over hun gezondheid, zorg en ondersteuning. Bovendien hoeven ze minder vaak naar afspraken bij bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen. E-health kan ook helpen om mensen de juiste zorg te bieden, waar en wanneer zij het  willen hebben. Ja, investeren in e-health kost wat.  Maar het kan veel opleveren voor mensen en hun zorgverleners!

Het gebruik van E-health neemt toe in Nederland. Steeds vaker worden e-health toepassingen (bijvoorbeeld in de vorm van apps en websites) breder toegepast en gebruikt. Daarmee wordt e-health Zorg van Nu. Zo worden e-health toepassingen steeds meer gebruikt als regulier onderdeel van de ziekenhuiszorg, de huisartsenpraktijk en de GGZ. Slimme inzet van E-Health kan, de zorg ook goedkoper, beter bereikbaar en beter van kwaliteit maken. Natuurlijk alleen als bewezen is dat het werkt.

We hebben een aantal mooie voorbeelden gevonden van e-health toepassingen in het kader van De Juiste Zorg op de Juiste Plek die we graag met je delen.

1. Behandeling waar en wanneer je wilt met de digitale poli van PsyQ

Stel je voor dat je angstklachten hebt, of depressieve klachten. Zou je dan niet het liefst zelf bepalen waar en wanneer je met je behandeling aan de slag gaat? Bijvoorbeeld als je in de trein zit. Of juist als je rustig thuis bent of op het moment dat je de klachten ervaart? En zou het dan niet ideaal zijn als je direct contact kunt opnemen met je behandelaar, zonder dat je moet wachten tot je volgende afspraak?

Bij GGZ-netwerk PsyQ kan dit. Mensen volgen online een behandeling voor hun angst- of depressieve klachten. Ze komen niet meer naar de behandelkamer, maar spreken hun behandelaar via beeldbellen of een chatfunctie. De behandeling gaat via de app NiceDay. De patiënt heeft alleen een smartphone met internet nodig.

PsyQ heeft ervaren dat hun ‘digipoli’ voor mensen die er gebruik van maken net zo goed werkt als een behandeling in de spreekkamer van een psycholoog. De behandeling is ontwikkeld door experts in de behandeling van depressie-, angst- en stressklachten. Wil je meer weten over deze vorm van e-health? Lees dan op hun website alles over de Digitale poli van PsyQ.

2. E-health betrouwbaarder dankzij GGD AppStore

Er zijn wereldwijd meer dan 350.000 apps die zeggen dat ze de beste app voor je gezondheid zijn. En dat aantal groeit dagelijks. De ene ziet er mooi uit, de andere niet. De ene is gratis, voor een andere moet je betalen. Hoe weet je zeker dat je er ook iets aan hebt en dat ze (voor jou) werken?

Daar helpt de GGD AppStore bij. Op deze website staan alleen gezondheidsapps en websites die zijn goedgekeurd door experts van de GGD. Zij checken bijvoorbeeld hoe goed de app of site te gebruiken is en of je gegevens er veilig zijn. En, heel belangrijk: of de makers waarmaken wat ze beloven.

De GGD AppStore is het resultaat van een samenwerking tussen alle 25 GGD'en en GGD GHOR Nederland. Ze werken daarbij samen met kennisinstituten en patiënten- en consumentenorganisaties. Meer informatie vind je op de website van de GGD AppStore.

Bekijk de video op: https://www.youtube.com/watch?v=BkZEFrpfQkI

3. Luchtbrug: online astmakliniek voor kinderen scheelt tijd en geld

Als kind met astma kom je jaarlijks ongeveer vier keer naar het ziekenhuis. Je doet een blaastest en gaat langs de longarts. Er is niet altijd iets aan de hand. Behalve die vier momentopnames is  er de rest van het jaar geen controle. Zouden jij en je ouders niet liever naar het ziekenhuis gaan, als de arts je écht moet controleren? Kan dit niet slimmer?

Hier is de app Luchtbrug voor bedacht: een online astmakliniek voor kinderen. In de app zit een test met een ‘astma-score’. De longarts spreekt met het kind af hoe vaak het de test doet. Alleen als de astma-score erg hoog is, vraagt de app aan ouders en kind om een afspraak te maken voor controle. Zij nemen via de app contact op met het astmateam. Ook geeft de app info over de medicatie, doelen en het actieplan van het kind.

Met Luchtbrug houden kinderen makkelijker hun astma zelf onder controle. Kind, ouders én arts weten beter hoe het met de astma van het kind gaat. Het scheelt ziekenhuisbezoeken en honderden euro’s per patiënt per jaar aan zorgkosten. Luchtbrug is een initiatief van Radboudumc en het Amalia kinderziekenhuis en wordt inmiddels door 17 ziekenhuizen gebruikt. Op www.Luchtbrug.nl vind je meer informatie.

4. Huidhuis: voor patiënten met huidaandoeningen

Bij goede behandeling van dermatologische klachten werken vaak meerdere zorgverleners én de patiënt samen. Maar als de patiënt nog een kind is, hoe zorg je er dan voor dat kind en ouders een goed beeld houden van de kwaal én de medische gegevens? Hoe zorg je er dan voor dat zij zelf de regie kunnen houden als ze dat willen? Uit die gedachte ontstond Huidhuis.

Huidhuis is een website voor kinderen en tieners met een huidaandoening, maar ook voor hun ouders, verzorgers en betrokken professionals. Huidhuis geeft informatie over meer dan driehonderd huidaandoeningen. Ook is er de Symptomencheck, een checklist waarmee je kunt uitzoeken welke huidaandoening je misschien hebt. Verder staan er blogs met ervaringsverhalen van patiënten en mensen die werken in de zorg. En je kunt er een e-consult aanvragen. Stel je vraag en stuur eventueel foto’s mee: binnen 3 werkdagen krijg je  reactie van een dermatoloog.

Huidhuis bestaat al sinds 2012. Gebruikers zijn er erg enthousiast over . De inhoud wordt gecheckt door zorgverleners, wetenschappers en artsen van verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Huidhuis werkt ook samen met patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen. Meer informatie vind je op huidhuis.nl.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.