9 april 2019

Terugblik regiobijeenkomst Eindhoven

Op 26 maart vond de regiobijeenkomst ā€˜de Juiste Zorg op de Juiste Plekā€™ plaats in Eindhoven. Zorgprofessionals, patiĆ«nten en financiers uit Limburg en Brabant bogen zich over de vraag hoe zij de Juiste Zorg op de Juiste Plek in hun regio kunnen organiseren.

Mannen spreken publiek toe
© Rene Verleg

De regiobijeenkomst werd geopend door dagvoorzitter Wout Adema, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Veel deelnemers in de zaal zijn bekend met het rapport de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Bas van den Dungen (Directeur-Generaal Curatieve Zorg en Voorzitter van de Taskforce de Juiste Zorg op de Juiste Plek) gaf kort de kern van de Taskforce weer en stipte een aantal voorbeelden uit de regio aan.

Zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen aan het woord

Angela de Rooij was de eerste spreker van de avond. Zij gaf aan dat het belangrijk is om de zorg om de patiƫnt heen te organiseren en dat veel patiƫnten graag meer zelfregie willen hebben. Zij belichtte de Juiste Zorg op de Juiste Plek van verschillende kanten; als ervaringsdeskundige, beleidsmedewerker voor Diabetesvereniging Nederland en als voormalig verpleegkundige. De les die deelnemers van haar mee hebben gekregen is dat kennis van groot belang is bij zelfmanagement. Informatie vanuit zorgprofessionals is belangrijk, maar de kennis die ervaringsdeskundigen onderling delen is ook zeer waardevol.

De volgende plenaire spreker was Guy Schulpen. Guy Schulpen is medisch directeur van Zorg in Ontwikkeling (ZIO) en ook lid van de taskforce. Hij benadrukte de urgentie om te veranderen. Vooral de tekorten op de arbeidsmarkt zijn reden om de zorg anders te organiseren. Vervolgens ging hij in op Blauwe Zorg in de Wijk. Op basis van data is gekeken naar welke zorg in de wijk nodig is.

Zelf aan de slag tijdens zorgateliers

Tijdens interactieve zorgateliers gingen de deelnemers vervolgens aan de slag met cases uit de praktijk. Initiatiefnemers uit de regio vertelden hoe zij de Juiste Zorg op de Juiste Plek realiseren, waarna deelnemers werden uitgedaagd een brug te slaan naar hun eigen praktijk.

Afsluiting

Na de zorgateliers kwamen alle deelnemers samen in de borrelruimte. Dagvoorzitter Wout Adema liet per zorgatelier een deelnemer aan het woord over de belangrijkste punten uit het zorgatelier. Ernst van Koesveld (secretaris van de Taskforce en directeur Zorgverzekeringen bij het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport) gaf als afsluiting aan op welke manier VWS partijen in de regio ondersteunt met de transformatie naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Ā  Ā  Ā 

Deel deze pagina