7 mei 2019

Terugblik regiobijeenkomst Amsterdam

Op dinsdag 16 april vond de regiobijeenkomst ā€˜de Juiste Zorg op de Juiste Plekā€™ plaats in Amsterdam. Hier kwamen zorgprofessionals, patiĆ«nten en financiers uit de regio Noord-Holland en Utrecht bij elkaar om aan de slag te gaan met de Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Dagvoorzitter Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiƫntenfederatie Nederland, opende de bijeenkomst. Dianda ging in op het doel van de Juiste Zorg op de Juiste Plek en het daarbij centraal stellen van de patiƫnt.

Diande Veldman spreekt publiek toe op podium
© VWS

Zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen aan het woord

De voorzitter van de cliƫntenraad van Arkin was de eerste spreker van de avond. Hij deelde zijn persoonlijke ervaring met de GGZ en de verslavingszorg. Hij gaf aan dat het belangrijk is om de zorg om de patiƫnt heen te organiseren en daarbij ook te kijken naar onderliggende oorzaken. Zo was er in de GGZ-organisatie ook aandacht voor de niet-medische kant, zoals de schuldhulpverlening. Verder vertelde hij dat goed contact tussen diverse zorgprofessionals en zijn naaste familie erg belangrijk is geweest in zijn situatie.

De volgende plenaire spreker was Olivier Gerrits. Hij is directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis en lid van de taskforce van de Juiste Zorg op de Juiste Plek. De aanleiding voor de taskforce was het probleem van de stijgende zorgkosten, tekorten op de arbeidsmarkt en de toename van chronische aandoeningen. Zijn oproep was om niet alleen te kijken naar de grote vergezichten, maar ook naar welke kleine veranderingen men nu al kan doorvoeren. Vervolgens gaf hij een aantal voorbeelden waar Zilveren Kruis de transformatie ondersteunt.

Zorgateliers

Tijdens zorgateliers gingen de deelnemers vervolgens aan de slag met cases uit de praktijk. Aan bod kwamen onderwerpen zoals uitkomstgerichte zorg en het gebruik van data om de toekomstige zorgvraag in kaart te brengen. Ook gingen deelnemersĀ zelf aan de slag. Zo brachten zij tijdens een van de zorgateliers de ideale ouderenzorgketen in kaart. In een ander atelier stond beeldbellen centraal en kwamen deelnemers live in contact met een zorgverlener op afstand.

Afsluiting

Na afloop van de zorgateliers werd door dagvoorzitter Dianda Veldman terugblikt op de verschillende zorgateliers. Tot slot vertelde Ernst van Koesveld (secretaris van de Taskforce en directeur Zorgverzekeringen bij het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport) op welke manier VWS partijen in de regio ondersteunt met de transformatie naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Deel deze pagina