24 augustus 2020

Naar de IC of niet? Keuzehulp helpt ouderen bij de beslissing

Veel zorgverleners hebben de afgelopen maanden lastige gesprekken moeten voeren met kwetsbare ouderen die (mogelijk) COVID-19 hadden opgelopen. Opname op de Intensive Care had grote gevolgen voor deze patiënten, maar het alternatief was onzekerheid over de overlevingskansen. Verschillende organisaties hebben daarom de krachten gebundeld en de keuzehulp behandelgrenzen ontwikkeld. Hiermee kunnen patiënten samen met hun arts beslissen of zij intensieve zorg willen. 

Weloverwogen beslissing

Keuzehulp behandelgrenzen van PATIENT +
© PATIENT +

De keuzehulp behandelgrenzen geeft uitleg over wat het betekent om op de Intensive Care te worden opgenomen en wat de gevolgen zijn van beademing en reanimatie. Het zet voor- en nadelen helder op een rij om patiënten te helpen om, samen met hun arts, een weloverwogen beslissing te nemen. Hiermee kan in bepaalde gevallen een opname op de IC worden voorkomen. Patiënten kunnen thuis of in het verpleeghuis worden verzorgd, in een comfortabele omgeving. De juiste zorg op de juiste plek, ook in de laatste levensfase.

Zorg verplaatsen dankzij keuzehulp

Maarten Groot, masterstudent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed onderzoek naar de keuzehulp behandelgrenzen. Hij onderzocht hoe de keuzehulp kan bijdragen aan het verplaatsen van zorg bij oudere patiënten met (verdenking op) COVID-19. Voor het onderzoek interviewde Groot artsen en verpleegkundigen die zorg leveren aan oudere patiënten met (mogelijke) COVID-19. 

Goed hulpmiddel in de eerste lijn

De keuzehulp lijkt voor zowel patiënten als zorgverleners een nuttig hulpmiddel. Patiënten voelen zich zekerder over de behandelmogelijkheden en hebben het gevoel dat de arts zorgvuldig te werk gaat. Artsen voelen zich door de keuzehulp beter ondersteund. Uit het onderzoek van Groot blijkt dat de keuzehulp vooral goed werkt in de eerste lijn. Patiënten zijn dan vaak nog niet ernstig ziek en er is meer tijd om het gesprek te voeren dan in het ziekenhuis. 

Betrokken organisaties

De keuzehulp is ontwikkeld door:

Deel deze pagina