29 januari 2020

Eenduidige behandeling voor astma/COPD-patiënten in Twente

Longartsen, huisartsen en apothekers in Twente hebben na een voorbereiding van anderhalf jaar een eenduidige behandeling afgesproken voor astma- en COPD-patiƫnten.

Formularium Inhalatie Twente Astma/COPD

Uit intensieve voorbereiding is het Formularium Inhalatie Twente Astma/COPD ontstaan, afgekort FIhT. FIhT vormt een multidisciplinaire samenwerking die zorgt voor een goede kwaliteit van zorg aan de patiĆ«nten. Om dit te kunnen bereiken zijn POHā€™ers en apothekersassistenten bijgeschoold over de inhalatietechnieken en de inhoud van het formularium.

Man wordt getest op astma
© VWS / Purebudget

Voordelen van het Formularium

Het Formularium wordt gedragen door alle huisartsen, longartsen en apothekers in Twente. Naast de verbetering van de zorg voor astma- en COPD-patiƫnten heeft het nieuwe Formularium nog een aantal voordelen:

  1. In het beleid gebruikt de patiƫnt zoveel mogelijk ƩƩn en dezelfde inhalator tijdens het behandelingstraject om fouten te voorkomen. Het gebruik van dezelfde inhalator kan leiden tot minder exacerbaties, longaanvallen en ziekenhuisopnames.
  2. Voorlichting wordt gemakkelijker omdat de zorgverleners meer kennis over minder inhalatoren nodig hebben. De voorlichting is eenduidig, zodat een patiƫnt niet in verwarring raakt. Uiteindelijk kan dit leiden tot tijdswinst voor zorgverleners.

Start met nieuwe patiƫnten

Het FIhT wordt dit jaar eerst toegepast op nieuwe patiƫnten. Zo kunnen zorgverleners eerst leren werken met het nieuwe longformularium. De bestaande patiƫnten worden daarna op de nieuwe wijze behandeld.

Andere patiƫntgroepen volgen

De samenwerking tussen de genoemde zorgverleners bevalt zo goed dat de komende periode meer regionale afspraken zullen volgen voor de medicamenteuze behandeling van diverse patiƫntgroepen zoals mensen met diabetes, hartfalen en andere ziektebeelden.

Betrokken organisaties

Menzis is enthousiast over het initiatief en ondersteunt het formularium met financiƫle en organisatorische ondersteuning. Hierdoor is de totstandkoming mede mogelijk gemaakt.

Deel deze pagina