16 november 2023

Druppelbril geeft patiënt regie over eigen zorgproces

Kleine innovaties kunnen soms een enorme impact hebben. Neem bijvoorbeeld de oogdruppelbril, een baanbrekend initiatief waarmee mensen zelf hun ogen kunnen druppelen. Dit verlicht de last voor verpleegkundigen en geeft patiënten meer autonomie doordat ze actief deelnemen aan hun eigen zorg. Niet zelden leidt dit tot een verbetering van de kwaliteit van leven.

We staan er zelden bij stil hoe vanzelfsprekend het is om ons 's ochtends aan te kleden, onze tanden te poetsen of onze lenzen in te doen. Voor velen is dit echter een uitdaging. Zorgverleners streven ernaar deze mensen te ondersteunen en tegelijkertijd hun onafhankelijkheid zo veel mogelijk te laten behouden. Het herzien van de zorgbenadering kan een wereld van verschil maken. Maar hoe pak je zoiets aan?

© Thebe

Onlangs spraken we met wijkverpleegkundigen Linda van Puijenbroek, Karlijn van Drunen, Roel van Schilt en Sanne van Beek van de Brabantse zorgorganisatie Thebe. Dit team heeft een geïntegreerde aanpak ontwikkeld en werkte samen met andere zorgpartijen, zoals apotheken, huisartsen en specialisten. Hun focus op samenwerking en teamwork heeft de weg vrijgemaakt voor een samenhangende zorgbenadering die de behoeften van burgers centraal stelt. Zorg draait hier niet om bezuinigingen, maar om het herstructureren van werk en tijd, waardoor er meer ruimte is voor essentiële inzet en verdere ontwikkelingen.

Samenwerking en onderlinge ondersteuning

"Sinds de raad van bestuur ons de vrijheid gaf om te innoveren, hebben we ons gericht op mogelijkheden die daadwerkelijk het verschil kunnen maken voor zorgprofessionals," vertelt Sanne van Beek enthousiast. "Tijdens een intensieve week hebben we 'design thinking' toegepast op onze ideeën. Strategisch adviseur Diana van Langerak heeft ons daarbij begeleid. Ook heeft onze bestuurder Agnes Klaren met andere bestuurders gesproken en ons uiteindelijke idee daar gepresenteerd. Hierdoor ontstond er steun binnen de gehele keten."

Een van hun doorbraken om tijd vrij te maken voor patiënten was een nieuwe benadering van oogdruppelzorg met de druppelbril. Met dit eenvoudige maar slimme hulpmiddel kunnen patiënten zelf oogdruppels toedienen, zonder de hulp van een zorgverlener. Dit geeft burgers niet alleen meer vrijheid en eigen regie, maar zorgt ook voor een herverdeling van tijd en middelen voor zorgverleners, waardoor zij zich kunnen richten op patiënten die intensievere zorg nodig hebben.

Toolbox met instructies om ogen te druppelen

In samenwerking met oogartsen, huisartsen, apothekers en ergotherapeuten zijn duidelijke afspraken gemaakt. Door deze samenwerking was het vanaf 1 april 2023 mogelijk om een nieuwe klantreis te implementeren, waarbij burgers dankzij een toolbox met duidelijke instructies zelfstandig hun ogen kunnen druppelen. De apotheker geeft bij uitgifte van de bril tevens de instructie en verwijst via een QR-code naar de toolbox. De verpleegkundige komt alleen in beeld als een patiënt toch niet zelf kan druppelen.

Bekijk hier de toolbox

Financiering en subsidies

De weg naar succes was niet zonder obstakels. Vooral het regelen van de benodigde financiële ondersteuning was een flinke uitdaging. "Het verkrijgen van subsidies was niet eenvoudig, maar we hebben ons er vastberaden doorheen geslagen, omdat we weten hoe onmisbaar ze zijn," legt Sanne uit.

Verspreiding naar meerdere regio's en gebruik van diverse hulpmiddelen

In het ideale geval wordt een succesvol lokaal of regionaal traject omarmd door andere zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten en wordt het een standaard. Zo ontstaan steeds meer slimme manieren van werken die landelijk ingang vinden. Mooie voorbeelden hiervan zijn de medicijndispenser van Medido en de steunkousenhulp.

De oogdruppelbril gaat eenzelfde route en heeft zich de afgelopen jaren snel verspreid. Mede dankzij een presentatie voor het congres van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) is het team van Thebe ook buiten Brabant op veel plekken uitgenodigd. Diverse regio's zijn al begonnen of willen op een vergelijkbare manier werken, zoals Noord-Holland en Groningen. Met deze werkwijze heeft het team niet alleen de autonomie van de patiënt vergroot, maar ook de weg vrijgemaakt voor een veerkrachtigere benadering van de gezondheidszorg. 

Lees meer over de druppelbril op Zorg van Nu

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je in jouw regio ook multidisciplinair werken met hulpmiddelen zoals de oogdruppelbril? Heb je vragen over het proces of over ontwikkelingen in jouw regio?  We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 3 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek
Deel deze pagina