Het functioneren van mensen in de context van ziekte en gezondheid is een speerpunt van de Juiste Zorg op de Juiste Plek. De zorg komt in dienst te staan van functioneren en stelt mensen in staat zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig te functioneren in hun eigen leefomgeving. De hulpmiddelen op deze pagina helpen om de verplaatsing van zorg, waar nodig, in praktijk te brengen.
Kansrijke Start
-
Klantroutes Kansrijke Start
Het programma Kansrijke Start heeft een nieuwe tool ontwikkeld: âKlantroutes Kansrijke Startâ. Deze tool is een hulpmiddel om te zorgen dat de (aanstaande) ouders op het juiste moment de juist ondersteuning krijgen. Deze tool ondersteunt gemeenten, zorgverzekeraars, sociaal domein en zorgprofessionals bij het bouwen van een zorg- en hulplandschap. Â
-
Boekje 'De eerste 1000 dagen. Samen werken aan een kansrijke start in de regio Utrecht'
In de regio Utrecht zetten verschillende partijen onlangs de eerste gezamenlijke stappen en onderzochten ze waar moeders en zorgverleners behoefte aan hebben in de eerste 1000 dagen. Bekijk de uitkomsten van dat onderzoek in het boekje âDe eerste 1000 dagen. Samen werken aan een kansrijke start in de regio Utrecht.â
Zorg verplaatsen naar de paramedische sector
-
Factsheets: zorgverplaatsing naar de paramedische sector PDF (999 kB)
Deze factsheets beschrijven initiatieven waarbij zorg verplaatst wordt naar de paramedische sector. Per initiatief lees je hoe de projectorganisatie eruit ziet, wat de succesbepalende factoren zijn en tot welke (verwachte) effecten het initiatief leidt.
GGZ
Van ziekenhuis naar huis
-
Infographic: Goede overdracht van ziekenhuis naar huis PDF (176 kB)
Om de continuïteit van zorg te waarborgen is het belangrijk voor de patiënt dat informatie bij ontslag uit het ziekenhuis goed wordt overgedragen aan de opvolgende zorgverlener. In deze infographic lees je hoe een gestructureerde ontslagprocedure eruit ziet.
-
Stappenplan en handreiking 'Vervolgzorg regelen op de transferafdeling'
ZN en V&VN hebben samen een stappenplan en handreiking ontwikkeld die transferverpleegkundigen en zorgbemiddelaars kunnen gebruiken om tot goede vervolgzorg te komen.
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen
Programma Ondersteuning Passend Zorgaanbod (OPaZ)
-
Informatiekundig onderzoek routewijzer complexe zorgvragen PDF (2 MB)
In de periode november 2019 tot en met april 2020 heeft Noblesse Oblige met E-Space onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een âwegwijzer complexe zorgvragenâ in de vorm van een kwalitatieve en kwantitatieve analyse aangevuld met een aantal expertconsultaties. Dit onderzoeksrapport bevat de belangrijkste conclusies, resultaten en aanbevelingen van het onderzoek.
-
Losse artikelen uit het magazine 'De aanpakkers'
Hier vind je alle losse artikelen uit het magazine 'De aanpakkers'.
-
Magazine 'De aanpakkers' van OPaZ PDF (25 MB)
Het magazine âDe aanpakkersâ is het vervolg en de afsluiting van een periode waarin OPaZ steeds meer âin de regioâ aan de slag is gegaan. CasuĂŻstiek, bijeenkomsten, actieonderzoek, concrete initiatieven en vier âregiocoördinatorenâ hebben extra inzichten en resultaten opgeleverd. Dit heeft geleid tot verhalen en voorbeelden, gebundeld in een papieren magazine.
-
Praktijkinitiatief ‘Het label is misleidend’
Met het praktijkinitiatief âHet label is misleidendâ richt programma OPaZ zich onder meer op mensen met ernstige lichamelijke klachten, waarbij nog geen somatische oorzaak is gevonden. Een van de deelprojecten binnen dit praktijkinitiatieven richt zich op de zorg en ondersteuning voor mensen met ME/CVS.
-
Rapportage praktijkinitiatief Rommelruimte PDF (1 MB)
Wat is de regelvrijheid van organisaties en professionals bij complexe zorgvragen? Hoe kun je anders kijken naar en omgaan met wet- en regelgeving? De rapportage toont succesfactoren en geeft een aantal aanbevelingen om ruimte voor kleinschalige initiatieven te organiseren. Ook is er een gespreksfolder ontwikkeld als instrument voor (startende) kleinschalige initiatieven om het gesprek met gemeente, zorgkantoor en andere organisaties beter te stroomlijnen.